5 Orase fantoma de pe glob (II)

1. DALLOL (Ethiopia): oras minier abandonat

Dallol a fost o comunitate formata de minerii de silvita si sare care lucrau in acea zona a Ethiopiei. Orasul a fost abandonat in anii ’60, insa continua sa detina recordul pentru cea mai ridicata temperatura media intr-o zona populata, anume 35 de grade Celsius. Un alt aspect interesant al orasului este acela ca majoritatea caselor construite aici sunt realizate din blocuri de sare.

etiopia


2. THURMOND (S.U.A.): depasit tehnologic

In anii 1800 orasul Thurmond, aflat in Virginia de Vest era un orasel care prospela datorita productiei de carbuna. insa , conform unui recensamant realizat in 2010, populatia sa a scazut drastic, de la cateva sute de oameni la numai 5. Problema principala care a dus la declinul orasului a fost aparitia motoarelor Diesel. In anii 1940-1950 majoritatea companiilor feroviare au trecut la folosirea de locomotive cu motoare Diesel, mult mai fiabile, in conditiile in care orasul supravietuia din comertul cu aceste companii.

thurmund

3. KALYDON (Grecia): fosta leprozerie

Insula aceasta a trecut prin multe etape, de-a lungu lungii sale istorii, ultima incarnare a sa fiind o leprozerie. Incepand cu 1903, lerosii erau adusi pe aceasta insula fortificata, unde li se ofereau adaposturi, mancare si ingrijiri medicale. Conditiile nu erau nici pe departe bune, insa comparativ cu pesterile in care locuiau majoritatea leprosilor la acea vreme, era o imbunatatire uriasa. Dupa 1957, cand s-a descoperid un remediu pentru lepra, si pacientii vindecati au parasit insula, Kalydon a devenit o atractie turistica, partial datorita istoriei sale, dar si din cauza legendei lui Britomartis, regina sirenelor, care se spune ca locuieste in preajma insulei.

spinalonga

4. VAROSHA (Cipru): statiunea de lux

Pana la jumatatea anilor ’70 Varosha era un oras o statiune maritima foarte populara. Insa in 1974, turcii au invadat statiunea iar populatia a fugit. Mic-dejunuri ramase neterminate, becuri lasate aprinse, motoarele masinilor inca mergand. Actualmente orasul este inchis, iar fortele UN nu permit decat locuitorilor originali ai Varoshei sa se intoarca aici, ceea ce acestia oricum refuza sa faca. Statiunea ramane astfel inghetata in timp, in timp ce copacii cresc din crapaturile din asfalt iar testoasele isi fac cuiburi pe plajele abandonate.

famagusta

5. CHAITEN (Chile): razbunarea naturii

Putine orase abandonate indica neputinta umana in fata dezastrelor naturale. Unul dintre aceste orase este Chaiten, oras care in 2008 a fost supus unei puternice eruptii vulcanice, si a fost necesara evacuarea totala. Dupa ce eruptia vulcanica a acoperit orasul de cenusa, raul raul Blanco a inundat orasul, ca urmare a aceleaiasi eruptii vulcanice, distrugand aproape in intregime infrastructura acestuia.

chaiten

Comments

  1. says

    Cei care credeau ca orasele – fantoma exista doar in filmele western trebuie sa stie faptul ca acestea exista chiar si in realitate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>