5 orase fantoma de pe glob (I)

1. KOLMANSKOP (Namibia): orasul ingropat in nisip

La inceputul secolului XX, cand a inceput febra diamantelor in Africa, Kolmanskop a fost infiintat in apropierea portului Luderitz, de catre oamenii care au invadat desertul Namib sperand sa se imbogateasca. A fost construit in 2 ani, si avea scoala, spital si un casino. Insa ca urmarea a primului razboi mondial, vanzarile de diamante au scazut drastic si in anii ’50 orasul a fost abandonat complet, dunele de nisip acoperindu-l cu totul in timp.

namibia

2. PRYPIAT (Ucraina): locuinta muncitorilor de la Cernobil

A fost abandonat in 1986, ca urmare a dezastrului de la centrala nucleara Cernobil. Inainte de producerea accidentului de la centrala, angajatii acesteia locuiau aici, orasul avand o populatie de 50.000 de locuitori. Atunci cand a fost abandonat, familiile au avut voie sa isi ia cu ei doar o valiza cu acte si carti care nu erau contaminate. In rest, bijuterii, jucarii, haine, electrocasnice, echipamente medicale (in spitale) si in general orice s-ar gasi in locuinta unei familii normale, au fost lasate in urma. Insa in timp, cladirile au fost jefuite, iar acum o mare parte a orasului este in ruina.

ucraina

3. SAH ZHI (Taiwan): statiunea viitorului

Sah Zhi se dorea a deveni o statiune futurista pentru cei instariti, insa datorita mai multor accidente fatale petrecute in timpul construirii lui lucrarile au fost sistate. Nu s-a reluat niciodata proiectul, datorita lipsei de fonduri. Oraselul desprins din SF-uri a ramas astfel in paragina si se spune despre el ca ar fi bantuit de fantomele celor care au murit construindu-l.

taiwan

4. CRACO (Italia): o cetate medievala

Craco se afla in provincia italiana Matera. Este construit tipic Evului Mediu, pe dealuri, lasand spatiu in jurul sau pentru cultivarea diverselor grane. Cetatea dateaza din 1060, fiind proprietatea arhiepiscopului Arnaldo din Tricarico. La sfarsitul secolului XIX populatia depasea 200 de oameni. Intre 1993 si 1922 peste 1300 de locuitori au parasit Craco si au emigrat in America de Nord. Din cauza conditiilor agriculturale precare, cutremurelor si a razboiului, in 1963 ultimii 1800 de cetateni din Craco au fost mutati in provincia Craco Peschiera aflata in apropiere, iar cetatea a fost abandonata

craco italia

5. ORADOUR-SUR-GLAN (Franta): victima a Celui de-al II-lea Razboi Mondial

In micul sat francez au avut loc crime oribile, 642 din locuitorii sai au fost masacrati de soldatii germani, ca pedeapsa pentru membrii miscarii de Rezistenta franceze. Germanii initial intentionau sa atace satul Oradour-sur-Vayres din arpopiere, insa au intrat din greseala in Orandour-sur-Glan, pe 10 iunie 1944. Conform marturiilor supravietuitorilor, barbatii au fost dusi in hambare si impuscati in picioare, pentru a muri mai lent. Femeile si copiii s-au ascuns in biserica din sat, insa atunci cand au incercat sa se salveze au fost ucisi de focurile mitralierelor. Orasul a fost apoi devastat de soldati.

Oradour Franta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *