6 Descoperiri bizare de pe glob

Zilnic se fac foarte multe descoperiri stiintifice in lume. Fie ca ne referim la arheologie, tehnologie, biologie, astronomie, specialistii muncesc de zor pentru a descifra misterele universului. Insa nu tot ce descopera acestia are o explicatie clara la prima vedere, iar uneori explicatiile lipsesc cu desavarsire.

1. REGELE RICHARD AL III-LEA

Richard al III-lea a domnit Anglia numai 2 ani, intre 1483 si 1485, insa scurta perioada in care a detinut tronul nu a fost lipsita de controverse. A ajuns la putere detronandu-l [si ulterior ucigandu-l] pe nepotul sau. Este cunoscut deasemenea deoarece si-aomorat si sotia si fratele. A fost una dintre cele mai dispretuite figuri regale ale Angliei, William Shakespear dedicandu-i chiar o piesa de teatru, in care il prezenta ca pe un cocosat hidos al carei deformitati fizice erau o reflexie exacta a odioseniei sale interioare.

Din fericire Richard a fost rege o perioada foarte scurta, fiind ucis in Batalia de la Bosworth. Conform legendei corpul sau a fost aruncat fara nicio ceremonie in raul Soar, insa recent arheologii au descoperit cadavrul sau ingropat sub o parcare auto in Leicester.

king-richard-new-s_2470471b

2. FANTANA DIN SUFRAGERIE

Toate casele vechi au cate o mica imperfectiune sau poate vreo mica incapare sau ascunzatoare care sta nedescoperita multi ani, pe masura ce proprietarii se schimba. Casa lui Colin Steer avea o mica denivelare in sufragerie, iar cand s-a hotarat in sfarsit sa investigheze respectiva denivelare a descoperit o fantana medievala. Aceasta fusese construita de Sir Francis Drake in secolul 16 in scopul de a transporta apa de la Dartmoor la Playmouth.
Steer a fat peste aceasta fantana, acoperita pe la sfarsitul secolului 19, cand s-a hotarat sa investigheze denivelarea locuintei sale, gandindu-se ca poate va da peste o comoara ascunsa.

fountain

3. MANUSCRISUL VOYNICH

Manuscrisul Voynich este o carte antica, ce pana in prezent a fost imposibil de descifrat. Interesant este faptul ca in mod evident nu este o mazgalitura fara sens. Cartea are toate elementele unui roman normal, ilustratii, si pare sa fie scrisa intr-un limbaj si cu un alfabet foarte bine stabilite. Experti militari in decodificari, lingvisti, matematicieni si criptografi au fost complet depasiti de continutul acestei carti, ei neputand descifra nici macar un cuvant din ea.

voynich-4-full

4. GROAPA COMUNA PLINA CU VIKINGI DECAPITATI

Acest mormant comun a fost gasit sub un santier rutier din Dorset. Proiectul fusese de la bun inceput unul controversat, multi sustinand ca o autostrada construita in acea zona ar strica mult in peisajul natural. Ceea ce au descoperit constructorii i-a lasat cu gura cascata: un mormant comun urias, in care erau aruncate 54 de cadavre si 51 de cranii. Acestea erau corpurile unor scandinavi, care fusesera executati undeva intre anii 910 si 1030. Arheologii au stabilit ca acestia erau o grupare numita Jormsvikings, o ceata ce teroriza anglia la inceputul la sfarsitul secolului 10.
Exista 2 teorii cu privire la motivul pentru care acesti oameni au fost executai: fie acestia au fost ucisi de alti vikingi in urma unor probleme interne ale grupului, fie au fost victimele unei ambuscade.

viking_2118318b

5. MUMIILE CARE TIPA

In 1886 Gaston Maspero, seful Serviciului pentru Antichitati Egiptene, se ocupa cu ceea ce facea tot timpul: lua notite despre starea mumiilor pe care le scotea din sarcoface si le dezvelea din bandaje. Nimic neobisnuit pentru el, pana ce a ajuns la un sarcofac neobisnuit de simplu. Spre deosebire de celealte sicrie, acesta nu oferea nicio informatie privitoare la peroana din interiorul sau. Si mai neobisnuit este faptul ca mumia din interior era infasurata in piele de oaie, considerata “murdara” de catre egipetenii antici. Bizar era faptul ca aceasta mumie avea mainile si picioarele legate si parea sa fi fost otravita, si altminteri torturata inaintea mortii sale tipurii.
Desi toate mumiile par sa tipe, deoarece in timpul procesului de mumificare nu au maxilarul legat si astfel in timp acesta “cade”, aceste mumii legate, si plasate in sicrie simple si anonime sunt foarte impresionante

Human-Bones-Screaming-Mummies-2

6. MECANISMUL DE LA ANTIKYTHERA

Mecanismul de la Antikythera este o masinarie antica, deosebit de complexa descoperita pe o epava in apropierea Greciei. Relicva dateaza din secolul 1 IEN, si contine mecanisme si componente ce nu au fost utilizate pana peste 1000 de ani de la fabricarea sa. Nu se stie unde si in ce scop a fost folosit, insa ipoteza generala este ca a fost fabricat in zona Siciliei. Dupa constructie, aparatul pare sa fi fost utilizat pentru determinarea pozitiei corpurilor ceresti, insa problema cu aceasta teorie ar fi ca pe acea vreme nu erau cunoscute legile fizicii, sau legile dupa care corpurile ceresti se misca. Cu alte cuvinte, mecanismul avea functii pe care absolut nimeni din acea perioada nu le putea intelege

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>