8 animale cu superputeri fantastice

Regnul animal este plin de animale interesante. Dar unele dintre ele nu sunt numai interesante, ci sunt de-a dreptul demne de eroii din benzi desenate. In continuare va vom prezenta animale cu superputeri care pot escalada pereti aproape verticali, animale care rezista la conditii extreme de mediu, sau care nu se pot imbolnavi de cancer!

CAPRA DE MUNTE

Mountain Goat, Oreamnos americanus

Aceste capre au practic capacitatea de a urca suprafete montane aproape verticale cu usurinta cu care oamenii urca pe niste trepte normale. Ele isi petrec toata ziua catarate pe munti in pozitii care par cel putin incomode. Insa, agilitatea lor este legendara, caprele hranindu-se si jucandu-se la inaltimi ametitoare.

Motivul pentru care le este atat de usor sa se descurce la inaltimi mari este acela ca ele au copitele de o asemenea forma incat actioneaza ca niste ventuze intre crapaturile stramte de pe suprafata rocilor. Astfel caprele capata o siguranta excelenta in miscare. In timp ce multi dintre noi suntem constransi la a ne trai viata pe plan orizontal caprele montane au reusit sa dezlege secretele vietii pe plan vertical.

ORNITORINCUL

platypus3

Ornitorincii sunt niste animale ciudate (ca de altfel multe altele din Australia), atat ca aspect cat si ca reproducere. Au corpul unui castor si ciocul unei rate si fac parte din familia monotremelor, alaturi de ekidne. Asta inseamna ca sunt animale care depun oua, insa isi alapteaza puii. Insa, de parca aceste caracteristici nu ar fi fost suficiente, ornitorincii mai au o capacitate foarte interesanta: electroperceptia! Asta inseamna ca aceste animale pot detecta campul electric datorat contractiilor musculare.

Aceasta┬á “superputere” poate ajuta un ornitorinc sa simta prezenta unui pradator, sau a hranei chiar si atunci cand este privat de alte simturi, cum ar fi vederea, auzul si/sau mirosul.

TARDIGRADA

tardigrade

Tardigrada, cunoscut si sub numele de “urs acvatic” (forma este oarecum asemanatoare) este o creatura foarte mica, de maxim un milimetru lungime, insa este de departe cea mai rezistenta fiinta de pe planeta.

Tardigradele pot trai in paroape orice tip de mediu extrem: pot suporta temperaturi scazute de pana la -200 de grade, se descurca in caldura extrema, de pana la 150 de grade, pot supravietui in cosmos, pot rezista “cel putin” un deceniu fara apa sau hrana. Suporta de asemenea radiatii de ionizare de pana la 570000 de roetgeni (omului ii sunt fatali 500 de roetgeni), radiatii ultraviolete, radiatii solare, radiatii gamma.

Deasemenea pot trai si fara oxigen ­čÖé

CARTITA SOBOLAN

huokanx0wemy7u2s0tse

Cartita sobolan este un animal mic, nu foarte aspectuos, complet lipsit de blana, si cu o vedere cel putin slaba. Aceste animale au o serie de trasaturi ciudate, printre care faptul ca sunt complet rezistente la durere si acela ca traiesc in colonii subterane, asemenea furnicilor, cu o singura regina care naste pui si o armata de lucratori si soldati.

Insa ceea ce este cu adevarat interesant la aceste mici rozatoare este imunitatea lor la cancer. Nu exista niciun caz consemnat de cancer la aceasta specie. Deasemenea traiesc mult mai mult decat rudele lor, soarecii si sobolanii. Oamenii de stiinta cerceteaza aceste creaturi incercand sa le decodifice genomul si sa afle secretul imunitatii lor la crunta boala.

MIRIAPODUL-DRAGON

641291580_J84dK-L

Nativ al zonelor mlastinoase din Laos, miriapodul dragon este o specie destul de nou descoperita. Aspectul sau este un indicator evident al faptului ca aceasta fiinta este foarte periculoasa. Atunci cand este amenintat, miriapodul elibereaza in aer vapori de cianura de hidrogen! Mecanismul defenziv al miriapodului-dragon este exact la fel de elaborat si spectaculos ca si forma deosebita a acestuia.

PASAREA LIRA

Superb_lyrbird_in_scrub

Pasarea lira este o specie de pasare specifica Australiei. Pe langa aspectul deosebit, pasarea mai un atu foarte interesant: poate imita cu precizie aproape orice sunet, datorita setului de cozi vocale foarte complicat. Poate imita voci umane, motoare, aparate foto, alte pasari, etc…

Iata experienta celebrului David Attenborough cu aceste pasari extraordinare:

CREVETELE PISTOL

PISTOL SHRIMP1

Crevetele pistol si-a primit numele pe buna dreptate. Ghearele acestui animal se inchid cu o asemenea viteza incat genereaza temperaturi MAI MARI DECAT ACELEA DE PE SUPRAFATA SOARELUI si un sunet de peste 200 de decibeli. Practic Crevetele pistol foloseste arme termice si sonice pentru a-si prinde prada!

CARACATITA

octopus-flickr-3658339290-hd

Caracatita este un animal atat de interesant incat avem un intreg articol despre ea AICI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *