8 inregistrari infricosatoare – Nr. 4 iti va da fiori

1. COLD

nomi

Klaus Nomi era renumit pentru performantele sale scenice bizare si foarte teatrale.

La varsta de 39 de ani, in 1983, a devenit una dintre primele celebritati rapuse de SIDA. Pe masura ce boala il macina, Nomi a renuntat la sacoul extravagant de plastic in favoarea unei garderobe influentate de perioada baroca si s-a concentrat pe muzica de opera.

In clipul ce urmeaza il putetem asculta pe Nomi cantand “Cold”, din cadrul operei “King Arthur” a lui Purcell. Pe parcursul clipului se observa impactul pe care boala l-a avut asupra sa. La cateva luni dupa acest concert, Klaus Nomi se stingea din viata.

2. MOS CRACIUN

edison

In 1922 Thomas Edison a hotarat sa il inregistreze pe Harry E. Humphrey,  pentru a ii face fericiti pe copiii celor care au cumparat fonograful Edison.

Dupa cum se pare rezultatul inregistrarii “Santa Claus Hides In Your Phonograph”, nu a fost tocmai cel asteptat. Nu suntem siguri daca copiii s-au bucurat auzindu-l pe “Mos Craciun” sau au stat departe de aparat pentru totdeauna.

3. PRIMA INREGISTRARE AUDIO

Leon_Scott_De_Martinville

Prima inregistrare apartine unui francez numit Edouard-Leon Scott de Martinville si si este in varsta de 154 de ani.

Inventia lui de Martinville se numea fonautograf si a fost primul dispozitiv care putea inregistra sunete pe un suport fizic. Problema majora era ca nu exista niciun mijloc de a reda inregistrarile respective.

In 2008 cu ajutorul tehnologiei computerizate, s-a reusit redarea primei inregistrari: pare a fi o femeie cantand “Au clair de la lune” (exista dubii cu privire la viteza de redare a inregistrarii, unii fiind de parere ca este derulata prea repede, lasand deci posibilitatea ca vocea sa fie una masculina, poate chiar cea a inventatorului).

Ne putem numai imagina ce au vazut cei care au participat la acea inregistrare: Franta era guvernata de imparatul Napoleon al III-lea, Italia devenea regat, Charles Dickens publica prima parte din “Marile Sperante”.

4. “DISCURSUL EXTRATERESTRU”

cassini-concept-browse

Aceasta inregistrare este fascinanta in special pentru cei care cred in existenta extraterestrilor. Inregistrarea a fost efectuata cand Nava Cassini a trecut pe langa Saturn scanand undele radio emise.

5. SUNETELE DE PE JUPITER

Jupiter

Ceea ce urmeaza nu este coloana sonora a unui film SF,  ci o redare digitala a undelor radio emise de planeta Jupiter.

Campul magnetic al lui Jupiter este de 4000 de ori mai puternic decat cel al Pamantului, si este inclinat la 11 grade fata de axa verticala. Vanturile de pe planeta se deplaseaza cu mii de km pe minut, relativ la centrul planetei. Inclinarea fata de axa de rotatie face ca undele magnetice sa vibreze, ceea ce  are efect asupra particulelor incarcate cu sarcina electrica din camp. Aceste particule incarcate electric genereaza sunetul pe care il putem asculta pe inregistrare.

Exista inregistrari facute de NASA “cantecelor” Pamantului, lui Uranus si chiar a unei gauri negre!

6. “PISTOL POEM”

bryon

Brion Gysin  a fost un pictor, poet, scriitor, cunoscut printre altele pentru inventia intitulata “masina de vise”, dispozitiv care folosea lumini palpaitoare pentru a transmite imagini “privitorilor” cand acestia aveau ochii inchisi

In 1960 a inregistrat “Pistol Poem” la studiourile BBC din Londra, deoarece acestia comandasera niste compozitii pentru canal. In timpul inregistrarilor inginerul de sunet s-a abtinut cu greu sa nu paraseasca incinta, deoarece, spune acesta, putea simtii raul cum iese din “poem”. Intreaga compozitie este realizata din sunete de impuscaturi intrepatrunse si trebuie sa recunoastem ca suna destul de infricosator.

7. BESTIA

Aleister_Crowley,_Golden_Dawn

Aleister Crowley a fost un celebru ocultist, scriitor, compozitor, yogin (si posibil spion) englez. A fost membru mai multor organizatii oculte importante, ca Golden Dawn, A?A? si Ordo Templi Orientis (O.T.O.), si este celebru pentru scrierile sale mistice, in special pentru “Cartea Legii”, principala scriere sacra din Thelema.

El si-a dobandit astfel renumele de “cel mai diabolic om din lume”. In continuare urmeaza o inregistrare cu Crowley recitand dintr-unul din textele sale “magice”.

8. COSMONAUTII DISPARUTI

26-Judica-Cordiglia-brueder-1960ca

La inceputul anilor ’60 “cursa spatiala” dintre URSS si SUA era in plina desfasurare. Intreaga lume privea si asculta. Dintre ascultatori cei mai notabili erau doi tineri frati italieni, Achille si Giovanni Judica-Cordiglia. Acestia foloseau echipamente facute de ei insisi pentru a asculta activitatea spatiala sovietica, inregistrand chiar bataile inimii catelusei Laika, prima fiinta vie in spatiu, la bordul navei Sputnik 2.

Insa in 1961 au receptionat o transmisie mult mai stranie: vocea unei femei care parea implicata in testarea efectelor voiajului spatial asupra corpului uman.

In clip femeia poate fi auzita zicand printre altele: (in rusa): “este sigur?..vorbiti-mi!…transmisia incepe acum… mi-este cald….vad o flacara….ma voi prabusi?…da..imi este cald. reintru…” si aici inregistrarea se opreste, posibil in momentul in care nava in care era cosmonauta a explodat.

3 zile mai tarziu presa rusa a anuntat ca un satelit de dimensiunile unui autobuz a reintrat in atmosfera (lansarea nu fusese anuntata) si a ars in contact cu atmosfera. Oficialii au sustinut ca era un aparat de zbor fara oameni la bord.

[sursa: http://listverse.com/2009/10/09/top-10-eerie-recordings/]

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>