Cele mai bizare gauri negre din Univers

Gaurile negre sunt niste entitati cosmice deosebit de interesante. Desi dimensiunile lor nu sunt intotdeauna impunatoare, acestea au o forta gravitationala atat de puternica incat nici macar lumina nu ii scapa.

Insa pe langa aceasta proprietate, pe care toate gaurile negre o au, unele au insusiri mult mai ciudate:

 

vortex, galaxie

GAURILE NEGRE GIGANT

Se presupune ca toate galaxiile au in miezul lor gauri negre cu mase de miliarde de ori mai mare decat masa Soarelui. Recent oamenii de stiinta au descopeirit in galaxii apropiate de a noastra cele mai mari 2 gauri negre. Una dintre aceste galaxii este NGC 3842 care se afla la 320 ani-lumina de Pamant, si a carei gaura neagra s-a concluzionat ca are avea de 9.7 miliarde de ori masa Soarelui. Cea de-a doua galaxie este NGC 4889, care are o gaura neagra asemanatoare, sau de dimensiuni mai mari. Raza gravitationala (event horizon) a acestor corpuri cosmice este de 5 ori mai mare decat distanta dintre Soare si Pluto. Ca termen de comparatie vom lua gaura neagra din centrul Caii Lactee, a carei raza este de numai 1/5 din orbita lui Mercur.

CEA MAI MICA GAURA NEAGRA

Cea mai mica gaura neagra descoperita are in jur de o treime din masa Soarelui, si a fost denumita IGR J17091-3624. Ea are minimul masic teoretic necesar pentru a fi stabila, dar genereaza curentii cei mai puternici observati pana in rezent: 32.000.000 km/h. Gaura neagra cea mai apropiata ca putere este capabila de a produce numai o zecime din viteza aceasta

GAURI NEGRE “CANIBALE”

Campul gravitational al unei gauri negre atrace catre aceasta orice corp ar avea ghinionul sa inre in raza sa de actiune. Inclusiv alte gauri negre. Recent cercetatorii au descoperit folosint observatorul cu raze X, Chandra, ce apartine de NASA, o galaxie numita NGC3393, rezultata din unirea a 2 galaxii, ce are la mijloc 2 gauri negre, una de 10 milioane de ori mai grea decat Soarele, alta doar de un milion de ori. Cea mai mare o consuma incet pe cea mai mica, desi distanta dintre ele este considerabila.

HAURI NEGRE “SCUIPATOARE”

Stim despre gaurile negre ca atrag materia care le intra in raza gravitationala. Recent oamenii de stiinta au descoperit ca exista si gauri negre care “scuipa materie”. H1743-322 a fost observata “tragand” materia de pe o stea invecinata ei, pentru ca a apoi sa “scuipe” niste “gloante de gaz” ce se deplaseaza cu aproximativ un sfert din viteza luminii.

gaura negra scuipatoare

CEA MAI BATRANA GAURA NEAGRA CUNOSCUTA

ULAS J1120+0641 se presupune ca ar fi luat nastere la 770 milioane de ani dupa Big Bang (cercetatorii considera ca Big Bang-ul arfi avut loc acum 13.7 miliarde de ani). Varsta inaintata a acestei entitati pune putin in dificultate savantii. Ea are masa de 10 milioane de ori mai mare decat cea a soarelui. Este greu de explicat cum in acea perioada o gaura neagra ar fi putut capata asemena dimensiuni.

cea mai batrana gaura neagra

GAURI NEGRE SINGURATICE

Atunci cand 2 galaxii intra in coliziune gaurile negre pot fi impinse in afara lor de forta coliziunii. Acestea ajung sa “calatoreasca” singure si nestingherite prin univers. Prima gaura neagra singuratica descoperita a afost SDSSJ0927+2943. Aceasta se deplaseaza cu uluitoarea viteza de 9.5 milioane km/h si are masa de 600 milioane de ori mai mare ca a soarelui. In Calea Lactee exista sute de astfel de gauri negre.

GAURA NEAGRA CU CEA MAI RAPIDA ROTATIE

Gaurile negre se rotesc, creind in jurul lor vartejuri de materie si s-ar parea ca unele pot deforma chiar si timpul in jurul lor. Oastfel de gaura neagra este GRS 1915+105 din Constelatia Aquila, care se roteste de 950 de ori pe secunda. Un obiect plasat la marginea razei gravitationale a acestei gauri negre ar fi pus in miscare de catre aceasta cu o viteza aproximativ egala cu jumatate valorii vitezei luminii.

gaura neagra cu cea mai rapida rotatie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>