Cele mai ciudate arme din Evul Mediu

De cand au inceput sa foloseasca ustensile, oamenii au inceput sa creeze arme. Fie ca le foloseau pentru a vana, pentru a se apara de pradatori, sau pentru a-si face rau unul altuia, armele sunt o constanta in istorie. Multe arme cunoscute in vechime se foloseau pana racent, sau, in unele cazuri inca se folosesc.

Evul Mediu a fost o perioada in care omenirea a cunoscut multe schimbari, fie in bine, fie in rau. Cert este ca nu au renuntat la arme. Unele dintre aceste arme erau de-a dreptul bizare si in general ineficiente. In continuare vom prezenta o parte dintre cele mai ciudate arme din Evul Mediu.

URUMI

tumblr_m42wirnFgG1rrjmgoo1_500

La prima vedere urumi-ul pare a fi un bici. insa daca te uiti atent poti observa ca are un maner de sabie in capat. Asta pentru ca asta si este de fapt. o sabie. Are atasate de maner mai multe lame din metal foarte subtiri, dar suficient de ascutite cat sa taie carnea.

Cel care manuia un urumi isi “biciuia” adversarul cu lamele acestuia. Problema princpala a acestei arme este ca in timp ce prezinta un real pericol pentru adversar, este deosebit de periculoasa si pentru cel ce o foloseste. Adesea razboinicii erau nevoiti sa mentina o miscare circulara permanenta a sabiei pentru a nu-si provoca singuri rani.

FOARFECELE ROMAN

1367862764534

Desi nu se stie  foarte precis daca era intr-adevar o arma folosita de romani, “foarfecele” este totusi destul de interesant

Este compus dintr-un tub metalic suficient de lung incat sa cuprinda intreg antebratul, pe care manuitorul il utiliza pentru a bloca atacacurile inamicului, tub care in capat avea montata o lama semicirculara deosebit de ascutita.

Arma devenea deosebit de periculoasa pentru inamic, avand o mobilitate ridicata, problema majora fiind raza foarte mica de actiune.

SCUTUL MAGHIAR

Ottoman_Shield_16th_C01

Conform unui manual german de duelat, numit “Gladiatoria Fechtbuch” scutul maghiar era un mic scut care se prindea de antebrat, protejandu-l pe luptator loviturile inamicului.

Diferenta dintre acest scut si unul traditional, pe langa dimensiunile reduse si deci mobilitatea mai mare, o reprezinta  varful ascutit cu care era dotat, varf pe care razboinicul il folosea pentru a-si impunge atacatorul.

SCUTUL-PISTOL

English_-_Gun_Shield_-_Walters_511414

Scultul-pistol este exact ceea ce pare sa fie: un scut atasat de o arma de foc.

Se presupune ca era utilizat de garda de corp a lui Henric al VIII-lea, fiind era  un proiect italienesc. A fost utilizat in perioada 1544-1547.

Deasupra tevii pistolului avea un mic orificiu pentru ca tragatorul sa poata vedea.

PUMNALUL TRIPLU

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pumnalul este una dintre cele mai longevive arme din istorie. A fost folosit din vremuri antice si inca exista.

La prima vedere pumnalul triplu era un pumnal obisnuit, dar atunci cand utilizatorul declansa un mic mecanism, 2 arcuri impingeau lateralele acestuia in laturi, formand un “V”. Era o arma deosebit de eficienta ce putea fi utlizata atat pentru atac, cat si pentru dezarmarea inamicului, in cazul in are arma sa era prinsa intre 2 laturi ale sale.

“PRINZATORUL”

1353463488-0

Nu se stie exact cine a inventat aceasta arma bizara, insa variante ale acesteia inca se utilizeaza in cazuri speciale. Folosit incepand cu secolul XIX, “prinzatorul” era alcatuit dintr-un par ce avea in capat doua piese semicirculare care erau actionate printr-un mecanism cu arc. Era folosit pentru a prinde inamicii calare si a-i tranti de pe cal.

Era de asemenea folosit pentru a imobiliza criminalii violenti.

SPARGATORUL DE SABII

swordbreaker

Este vorba despre un pumnal solid, care prezinta crestaturi, asemenea dintilor unui piepten. In aceste crestaturi utilizatorul prindea lama sabiei adversarului, permitandu-i astfel sa foloseasca alte tehnici pentru a-l neutraliza.

Istoricii nu sunt siguri daca aceasta arma putea fi folosita pentru a rupe sau sparge cu adevarat sabiile, deoarece in acea perioada acestea erau construite sa suporte forte mult mai mari decat cea dezvoltata de bratul uman. Indiferent daca era sau nu posibil sa distruga sabii aceste pumnale erau cu siguranta utile in lupta, permitandu-i manuitorului sa foloseasca varii tehnici ofensive odata ce prindea sabia adversara.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>