Cele mai infricosatoare instrumente medicale din trecut – Mi-e mai frica de doctor decat de boala

Medicina este unul dintre domeniile care avanseaza cel mai repede, odata cu tehnologia. Dar, desi recent a fost efectuat cu succes un transplant de craniu, cu un “os” printat 3D, nu de mult medicina era cu MULT mai infricosatoare.

CUTITUL PENTRU AMPUTATII (SEC XVIII)

amputation_knife_by_haraldr32-d4etd2f

In secolul al 18lea medicii foloseau un cutit curbat pentru a taia pielea din jurul osului inaintea amputarii.

Insa in secolul 19 cutitele drepte au devenit mai populare, deoarece permiteau taierea pielii intr-o forma ce putea acoperii ciotul expus.

FIERASTRAUL PENTRU AMPUTATII (SEC XVII)

sp0000000227003.1282098219

Fierastraiele au inceput sa fie folosite in anii 1600. Multi doctori mai instariti investeau chiar in unelte de acest fel facute la comanda, insa majoritatea erau departe de a fi considerate “artistice”.

EXTRACTORUL DE SAGETI (SEC XVI)

tp0000000222001.1282107459

Nu se cunosc multe detalii despre cum functiona acest dispozitiv, insa una din ipoteze este urmatoarea: se infigea in rana, inchis, canalul din mijloc fiind folosit pentru a apuca sageata.

Lamele aparatului, care par sa fi avut taisurile in exterior, erau apoi despartite, astfel incat capatul sagetii sa nu sfasie carnea in urma extractiei.

LIPITOAREA ARTIFICIALA (SEC XIX)

artificial-leech-bacons-1031

Lasarea de sange cu ajutorul lipitorilor era un leac atat de popular in vremurile vechi incat oamenii au inventat chiar si lipitori artificiale.

Aparatul acesta era indeosebi folosit la interventiile chirurgicale la ochis au la urechi. Lamele rotative creeau o rana in corpul pacientului, iar tubul era utilizat pentru a creea un vid care sa suga sangele.

DILATORUL CERVICAL (SEC XIX)

dl001_002_goodell_uterine_dilator

Acest instrument se folosea, dupa cum spune si numele in scopul de a dilata cervixul femeilor in timpul travaliului, dilatarea care se masura cu ajutorul unei scale montate la baza aparatului.

A fost folosit pe o perioada cat de cat scurta deoarece in multe cazuri utilizarea a dus la ruperea cervixului.

CUTITUL PENTRU CIRCUMCIZII (SEC XVIII)

6a00d8341c5dea53ef011570e7e009970c-450wi

Circumcizia este un ritual practicat in multe zone ale globului, din varii motive. Putine unelte insa sunt mai infricosatoare decat cutitele de circumcizie folosite in Europa secolului 18.

FORCEPSUL PENTRU HEMOROIZI (SEC XIX)

hemorrhoidforceps

 

Incadrandu-se in categoria inventiilor pe care probabil foarte multi oameni le-au regretat, forcepsul pentru hemoroizi apuca hemoroidul intre lamele sale, oprind circulatia de sange catre aceasta zona, si inlesnind vindecarea.

COMPASUL HIRTZ (1915)

hirtz

Compasul Hirtz era utilizat pentru localizarea precisa a gloantelor din corpul pacientului, in vederea extractiei acestuia. Problema cu el era ca pentru a functiona cu precizie era necesar ca o mare parte a corpului pacientului sa ramana descoperita in timpul operatiei ceea ce pentru multi chirurgi era o inconvenienta.

FIERASTRAUL CRANIAL (SEC XIX-XX)

skull-saw

Acest mecanism “superb” actionat manual era folosit pentru taierea unor sectiuni ale craniului. Odata produsa taietura, medicii puteau sa utilizeze altea unelte.

CLISMA CU FUM DE TABAC (SEC XIX)

10317593

Clismele cu tutun se foloseau pentru mai multe proceduri, dar in special pentru resuscitarea pacientilor care s-au inecat. Un tub era inserat prin anus, iar prin acesta se impingea fumul de tutun in corpul pacientului. Se credea ca datorita caldurii fumului, sistemul respirator ar fi fost stimulat. Evident era o metoda nu tocmai eficienta. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>