Cele mai neobisnuite orase din lume

Cu totii suntem familiari cu ideea de oras. O forma de organizare care asigura cetatenilor sai acces la centre educationale, culturale, lacasuri de cult, industrie, comert si asa mai departe, avand stabilite totodata seturi de legi menite sa asigure armonia intre locuitori.

Insa in timp ce majoritatea oraselor se aseamana intre ele din multe puncte de vedere, unele ies in evidenta prin diverse caracteristici mai mult sau mai putin iesite din comun.

LONGYEARBYEN – Norvegia

F1_Longyearbyen2

 

In acest orasel arctic decesul este “ilegal”. Nu in sensul propriu-zis, oamenii pot muri. Problema este ca este ilegal sa fie inmormantati in oras. De aproape 100 de ani nimeni nu a mai fost ingropat in cimitirul local.

Motivul? Datorita faptului ca orasul este in permanenta inghetat, cadavrele nu se pot descompune cum trebuie, ceea ce favorizeaza raspandirea bolilor.

Ca urmare a epidemiei de gripa din 1917 ingropatul cadavrelor in oras a fost declarat ilegal. Chiar si in cazul in care un locuitor impusca un urs polar – populatia acestora rivalizand-o pe cea umana – pentru a se apara (vanatoarea este ilegala), acesta trebuie sa mute starvul in afara orasului.

MONOWI – SUA

Monowi

In orasul Monowi toata lumea a auzit de Elsie Eiler, si nu numai pentru ca este primarul orasului. Doamna Eiler este deasemenea si singurul locuitor al oraselului.

Incepand din anii 1930, populatia orasului a inceput sa se diminueze, in anul 2000 ramanand numai 2 locuitori: Elsie si sotul ei Rudy, care intre timp a murit.

Elsie, care acum este trecuta de 70 de ani, serveste bere la taverna orasului (are licenta pentru asta!), iar cu colectia de peste 5000 de carti a lui Rudy a fondat libraria cu o singura camera din Monowi.

ELISTA – Rusia

elista

In fiecare zi in Elista regele este amenintat cu infrangerea. Asta pentru ca orasul este capitala mondiala a sahului!

Vizitatorii pot juca sah pe tabla uriasa din centrul orasului, sau pot vizita Chess City, o incinta care a gazduit Olimpiada de Sah din 1998. Orasul, care este capitala republici Kalmykia, a fost vizitat de cei mai mari sahisti ai lumii de-a lungul timpului.

Un alt aspect neobisnuit al acestui orasel este faptul ca este singura regiune budista a Europei. Turistii pot vizita si un muzeu dedicat artei budiste.

GIBSONTON – SUA

gibsonton

Gibsonton, cunoscut si sub numele de “Showtown” este orasul in care oamenii din balciuri, artisti de circ si asa mai departe isi petreceau iernile, si chiar locul unde multi alegeau sa se retraga dupa “pensionare”.

In centru orasului se afla statuia unei cizme uriase, ridicata in onoarea unui fost locuitor, Al Tomaini, un urias de la circ, care purta pantofi numarul 60.

Pentru a vedea si alte personaje colorate din Gibsonton, turistii se pot opri la Showtown Bar and Grill, restaurant care inca se ocupa de catering pentru lumea circului, si care permite artistilor ambulanti sa parcheze pe terenul sau. Tot aici are sediul organizatia ce se ocupa de Muzeul Balciului American.

THAMES TOWN – China

Thames_Town_in_Songjiang_02

China este renumita pentru entuziasmul cu care produce copii dupa produse europene de orice tip.

Ei bine in Shanghai se afla un cartier care copiaza intocmai un orasel englezesc, cu tot cu drumurile pavate si cabinele telefonice rosii!

Vizitatorii se pot opri la pub sa bea o pinta de bere, sau pot merge la restaurant sa deguste traditionalii cartofi prajiti cu peste. Deasemenea se pot poza cu statui reprezentand personaje celebre ca James Bond sau Harry Potter.

In China oraselul se numara printre locurile preferate de tinerii casatoriti pentru sedintele foto de nunta.

SLAB CITY – SUA

slab city

Oraselul este construit in locul in care se afla o baraca militara in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Nu exista legi in acest oras.

Vizitatorii isi pot da seama ca au ajuns in momentul in care vad Muntele Mantuirii, o constructie mare realizata de Leonard Knight.

Nu exista apa curenta insa micul oras are un club de noapte in aer liber, unde sambata seara tin recitaluri muzicieni locali.

Slab City atrage mase pestrite de vizitatori, de la oameni curiosi, la inadaptati social, la infractori care vor sa isi piarda urma.

SUPILINN – Estonia

supilinn

Suplinn este supranumit “Orasul-supa”, deoarece strazile au nume de genul “cartof”, “mazare”, “fasole”, etc…

Nu este atat un oras cat un cartier al orasului Tartu, un cartier inghetat in timp. Cladirile sunt construite din lemn, in stil saracacios ce aminteste de constructiile mahalalelor din secolul 19.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>