Fenomene naturale uluitoare

Vartejuri de foc

Vartejul de foc este un fenomen in care focul in anumite conditii meteorologice (temperatura, curenti) capata o miscare circulara de ascensiune. Rezultatul este o coloana verticala de foc. Un astfel de vartej este format dintr-un epicentru – partea care “arde” – si o masa de aer care “hraneste” centrul cu oxigen proaspat.

vartej de foc

Norii “Mamari”

Aceasta ciudata forma a norilor poarta acest nume pentru ca seamana cu niste “sani”. De obicei acestia sunt prevestitori a unor fenomene meteorologice periculoase precum tornade sau furtuni foarte puternice. Se pot intinde de-a lungul a zeci de kilometrii dar pot dura de regula doar 15 minute.

nori mammatus

Fulgere Vulcanice

Oamenii de stiinta nu sunt complet siguri de ce acest fenomen are loc, dar teoria generala spune ca atunci cand un vulcan erupe, acesta proiecteaza particule incarcate pozitiv in aer. Aceste sarcini impreuna cu cele negative aflate in atmosfera dau nastere acestui fenomen interesant.

fulgere vulcanice

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>