6 filme horror care au revolutionat genul

Cati dintre noi nu a vizionat macar un film horror? Sunt acele filme, unele mai bune, altele mai slabe, menite sa ne ofere o experienta inedita punandu-ne in contact cu cele mai infricosatoare zone ale imaginatiei, sau uneori chiar ale realitatii. Elementele care ne inspira groaza in aceste filme pot fi de ordin vizual, psihologic, auditiv, insa de multe ori aceste elemente  se imbina intre ele creand atmosfera optima pentru public.

Filmele aflate in lista care urmeaza s-au remarcat printr-un fel sau altul in istoria genului ca deschizatoare de noi drumuri, neexplorate inaintea lor.

1. NOSFERATU (1922)

nosferatu22

Nosferatu este un film mut, realizat in Germania, in regia lui F.W. Munrau, avandu-l pe Max Schreck in rolul principal. Filmul a fost facut inaintea existentei genului horror si a imensului “panteon” al acestuia. In mare parte este o adaptare a romanului “Dracula” scris de Bram Stoker, insa deoarece echipa de productie nu a putut obtine dreturile de autor asupra cartii, numele personajelor si anumite particularitati ale acestora au fost modificate. Povestea este aceea devenita deja traditionala: un vampir izolat patrunde in Londra si incepe sa ucida victime, hranindu-se cu sangele lor (si unora dandu-le ciuma).

Neavand sonor, filmul se bazeaza doar pe imagini pentru a-i teroriza pe privitori, si a lasat in urma sa o mostenire bogata in cadre terifiante devenite iconice pentru stilul horror. A fost primul film horror, iar impactul sau la vremea respectiva, acum 92 de ani, a fost colosal (Hitler a a fost atat de zguduit de film incat l-a interzis cand ajuns la putere).

2. FRANKENSTEIN (1931)

Frankenstein-Poster-classic-movies-19761154-1035-1596

Din nou facem referire la o adaptare a unui roman celebru, “Frankenstein”, al scriitoarei Mary Shelley. Regizorul James Whale a transpus romanul intr-un film complex si zguduitor. Face parte din legendara generatie de filme cu monstrii realizate de studiourile Universal in anii ’30.

In rolul deja legendarei creataturi a doctorului Frankenstein il avem pe Boris Karloff, care da viata personajului ca va influenta zeci de alte personaje, o creatura care desi putea fi o simpla unealta de distrugere este portretizata mult mai complex si mai profund de atat. Desi elementele horror propriu-zise poate nu sunt atat de infricosatoare dupa standarde moderne, insa atmosfera filmului este la fel de intensa chiar si dupa atatea decenii.

3. GODZILLA (1954)

Gojira_1954_Japanese_poster

Multa lume tinde sa uite ca Godzilla a fost initial un film horror. Aceasta se datoreaza partial remake-urilor pe baza filmului original, din care nu prea e mare lucru de povestit decat ca un monstru mare distruge un oras mare, fara niciun motiv. Filmul original japonez insa este insa mult mai graitor si mai incarcat de conotatii politice.

Varianta originala a filmului este un comentariu adanc, fiind o parabola despre situatia armelor atomice din acea perioada (sa nu uitam ca japonezii au avut teribil de mult de suferit din aceasta cauza). Godzilla a reusit sa creeze de unul singur doua stiluri de filme horror distincte, ceea ce putine alte filme au reusit sa faca: filmele despre monstrii uriasi care terorizeaza comunitati umane si filme despre razbunarea naturii asupra omului.

4. FREAKS (1932)

freaks_ver2_xlg

Freaks a fost de la bun inceput un film foarte controversat, numarandu-se chiar printre primele filme a caror difuzare a fost interzisa, datorita distributiei sale, formata in mare parte din persoane deformate care apartineau circului (in vremea aceea era comun ca circurile sa exploateze oameni cu malformatii). “Freaks” portretizeaza o realitate dura si haotica, a vietii oamenilor cu handicapuri ce apareau la circuri si carnavale.

Duritatea filmului poate fi considerata depasita dupa standardele publicului  horror, deja obisnuit cu scene macabre din filme ca Friday the 13th, insa violenta si cruzimea indreptata catre personajul negativ principal al filmului cu siguranta va da fiori chiar si celor mai versati fani ai genului.

“Gooble-gobble, gooble-gobble. We accept her. One of us, one of us.”

5. EVIL DEAD (1981)

evildead

Filmele independente au capatat o mare amploare si sunt o parte importanta a culturii cinematografice in 2014. In 1981 insa, cand Sam Raimi a pus mana pe camera si a hotarat sa faca de unul singur un film horror situatia nu era chiar asa. Filmul a dat nastere unui intreg stil cinematografic, ce cupride filme lansate direct in format DVD sau VHS, pe vremea aceea.

Nimeni nu s-ar fi asteptat ca filmul sa aiba vreun succes, insa Ash, personajul interpretat de Bruce Campbell a devenit atat de indragit incat Evil Dead a avut parte de doua continuari, Evil Dead II si Army of Darkness, devenind una dintre cele mai indragita francize horror din istorie.

6. BLACK CHRISTMAS (1974)

black_christmas-74-poster

Multa lume crediteaza filmul Halloween al lui John Carpenter ca fiind primul film horror al genului “slasher”. Dar filmul care a pus cu adevarat bazele regulilor acestui tip de filme a aparut cu putin timp inainte, si este in regia lui Bob Clark. Totul incepe idilic, insa pe masura ce actiunea incepe sa se desfasoare  putem observa deteriorarea gradata a mediului si masacrarea rand pe rand a personajelor, pana cand eroina principala ramane singura impotriva ucigasului.

Nici pana in ziua de azi filmele de acest gen nu s-au abatut de la regulile stricte impuse de acest film: fata de treaba (care in general scapa), prietena cea mai buna care e cam scorpie, cativa prieteni plicticosi care parca cerseau sa fie injunghiati, iubitul gelos si cu tendinte usor criminale, toti stransi la un loc distrandu-se in vacanta. Pana cand situatia degenereaza…

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>