Opere de arta bizare

Arta moderna este un concept ce devine tot mai ciudat. Uneori ramanem cu impresia ca pentru a fi considerat artist este de ajuns sa desezi o linie rosie pe un perete alb. Alte ori asa zisele lucrari au dimensiuni uriase, complex asamblate. Iata unele dintre cele mai ciudate lucrari carora li s-a atribuit termenul de “arta”.

CELE MAI MICI SCULPTURI

Obama_1421905i

Willard Wigan, un sculptor dislexic din Birmingham este renumit pentru realizarea celor mai mici sculpturi din lume. Operele sale sunt atat de mici incat incap in ochiul unui ac de cusut (acolo le tine pentru a nu se pierde). Recent a realizat o sculptura a familiei Obama, insa cea mai celebra sculptura a sa este o replica dupa David, al lui Michelangelo

“IMPOSIBILITATEA FIZICA A MORTII IN MINTEA UNUI OM VIU”

CS13_0015_Hirst_OH_GCR-fix-copy

Damien Hirst a creat mai multe “opere” ciudate de-a lungul timpului, insa de departe cea mai neobisnuita este un rechin rechin conservat in formol. Creata in 1991, opera sa a facut ceva valva la vremea ei, insa multi sustin ca “Rechinul murat” al lui Hirst nu este arta, cat o simpla bizarerie. In cazul asta, care ar fi scopul? Hirst a pus oamenii pe ganduri in ceea ce priveste mediul si raspunsul uman in contact cu pradatori superiori. Damien Hirst a ajuns intre timp unul dintre cei mai bogati artisti din istorie.

“FANTANA”

7724401_f520

Nascut in Franta in 1887, Marcel Duchamp si-a obtinut cetatenia americana in 1955. A fost unul dintre cei mai influenti artisti ai secolului 20, partial pentru aportul adus miscarii suprarealiste, dar si pentru ca putea vedea arta in obiecte simple, sau mai degraba putea vedea obiectele ca opere de arta prefabricate. “Fantana”, dupa cum se vede in imagine este un pisoar. Cand a fost prezentata la o expozitie din New York in 1917, organizatorii au considerat opera lui Duchamp prea obscena, asa ca au ascuns-o dupa un scrin.

Exista o singura poza a pisoarului original, poza facuta de Alfred Stieglitz. Pe “Fantana” se poate vedea ca artistul s-a semnat cu R. Mutt 1917.  Ce s-a intamplat cu opera originala? Nu se stie, pur si simplu a fost pierduta!

“SLEEPING GREEN MAID”

sleeping-mud-maid-mike-greenslade

Susan si Pete Hill sunt specializati in “sculpturi verzi”. Adica sculpturi realizate numai din “materiale” ce se gasesc in natura. Silueta fetei adormite se gaseste in Gradinile Pierdute din Heligan, in Mevagissy, Cornwall, UK.

“PATUL MEU”

mybed

Artista britanica Tracy Emin este obisnuita sa socheze oamenii cu operele sale, insa probabil si ea a fost uimita de reactia primita cand a expus “Patul Meu”, o piesa compusa din patul nefacut al artistei, lasand restul interpretarii la latitudinea privitorului. Inca nu stim daca patul este facut in prezent, sau daca mai exista.

DALI ATOMICUS

7730055_f520

Fotografia facuta de americanul Phillipe Halsman in 1848 il reprezinta pe Dali, alaturi de mai multe artefacte, suspendat in timp si spatiu. Este o fotografie foarte frumoasa, care transmite un sentiment de intensitate chiar si dupa atata timp.

FAVELA RENOVATA

santa-marta-haas-hahn-portrait-pano

Favela Santa Marta din Rio de Janeiro avea nevoie de o imbunatatire drastica a aspectului, in urma cu ceva ani. Asa ca doi artisti grafici olandezi si-au prezentat ideea, si impreuna cu intreaga comunitatea au revopsit intreaga favela, sub mottoul “aducem arta in locuri neasteptate”

“BIG RIG JIG”

108_o

Construit de Mike Ross din 2 camioane, “Big Rig Jig” este un turn de observatie si o sculptura in acelasi timp. Desi constructia pare ca de abia se sustine pe sine, vizitatorii pot urca in ea, si cu ajutorul unei scari se poate ajunge chiar in varf. Sculptura a fost facuta la comanda pentru organizatorii festivalului Burning Man din Nevada. Dupa festival a fost transportata inapoi la “locul de bastina”, Oakland, Californa, unde poate fi vazuta si astazi.

[sursa: Hubpages]

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>