Pedestrianismul, sau incercarea de a scapa un pic de poluare

Noul Pedestrianism este o varianta de planificare urbana, fondata in 1999 de catre Michael E. Arth, un artist american, proiectant urban. In incercarea de a rezolva diversele probleme sociale, de sanatate, economice, legate de energie sau legate de mediu, Pedestrianismul propune o solutie de reducere a utilizarii automobilelor.

louvain-la-neuve

Un cartier sau un oras care utilizeaza Pedestrianismul se numeste Sat Pietonal (Pedestrian Village). Satele Pietonale pot varia intre localitati in care sa nu existe aproape nici o masina, sau localitati in care sa existe cai de acces pentru automobile in spatele caselor, dar in fata acestora sa fie doar zone pietonale.

Intr-o mare masura, Noul Pedestrianism respecta designul unui oras traditional, in care strazile principale sunt inlocuite de culoare pietonale, unde accentul este pus pe mersul pe jos sau cu bicicleta. Benzile pietonale au in jur de 5 metri latime si sunt impartite in doua, o parte pentru cei care prefera mersul pe jos si alta pentru mijloace de transport precum bicicletele sau rolele. Astfel, este creat un vast domeniu public, liber de miros, sunete si automobile.

La nivel mondial, au loc aproximativ 500.000 de decese provocate de accidente de masina. O solutie buna pentru prevenirea acestora ar fi crearea mai multor orase in care transportul sa se bazeze pe mersul pe jos sau cu mijloace de mai putin periculoase.

Un alt avantaj al renuntarii la autovehicule ar fi reducerea consumului de petrol sau al altor surse de energie limitate.

De asemenea, din punct de vedere estetic, benzile pietonale arata mult mai bine decat strazile pentru masini deoarece permit crearea mai multor parcuri si spatii verzi, fantani, sau alte locuri de recreeere.

Cateva exemple de Sate Pietonale ar fi:

  • Venice, California

venice 2 venice 3

  • San Antonio River Walk, Texas

River_Walk_Umbrellas. riverwalk

  • Louvain-la-Neuve, Belgia

louvain-la-neuve

  • Garden Village, Austin, Texas
  • Kisima Kaya, Kenya
  • Tiger Bay Village, Florida

Tiger_Bay Tiger_Bay2

  • Mackinac Island, Michigan

Mackinac Island

 

Sursa: Wikipedia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>