Transmisii Radio Ciudate – Statii numerice

Statiile numerice, “number stations” in original sunt transmisii radio AM in general, unde se poate auzi o voce generata artificial (in general una feminina, insa pot fi si voci barbatesti sau de copii) care spune serii de numere, litere, cuvinte sau coduri Morse.

In anii ’60, Times scria intr-un reportaj ca aceste transmisii imitau sistemele de mesagerie codificate din timpul celui de-al doilea razboi mondial, transmisii utilizate pentru raporturi meteo.

Teoria generala asupra scopului acestor statii radio este ca ele transmit informatii codificate spionilor, insa pana in prezent nicio organizatie guvernamentala nu a confirmat aceasta teorie.

Cea mai celebra transmisie de acest gen purta numele de Linconshire Poacher si se crede ca apartinea serviciilor secrete britanice.

Conform Conet Project, o compilatie a mai multor inregistrari ale statiilor numerice, aceste semnale sunt transmise inca din timpul Primului Razboi Mondial, ceea ce le-ar face unele dintre cele mai vechi transmisii radio din din istorie.

O alta speculatie interesanta asupra scopului acestor transmisiuni este ca acestea ar deservi ca mijloc de comunicare in cadrul operatiunilor de trafic de droguri, ceea ce ar presupune ca aceste statii ar avea nevoie de echipament mai rudimentar si nu ar trebui sa transmita in continuu. Insa cum multe dintre aceste statii transmit semnale de acum cateva decenii, aceasta varianta este putin plauzibila.

Multi entuziasti urmaresc aceste transmisiuni ani de zile, incercand sa le gaseasca sursa si scopul, so dandu-le chiar nume. De exemplu, Linconshire Poacher poarta acest nume deoarece la inceputul  fiecarei transmisii se auzea in prealabil un fragment din inceputul piesei omonime.

generator semnal

Putine statii de transmiisune s-au gasit, insa din acestea s-a putut descoperi ce echipament foloseau: Generatoare AM [amplitude modulation] de sunete sau cod Morse.

Compilatia Conet Project

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>